Stamppot witte kool met gehaktballetjes
Vleesgerechten
Vleesgerechten
10/18/2023

Stamppot witte kool met gehakballetjes

10/18/2023

Het begint buiten weer kouder te worden. Echt herfstweer dus het wordt weer tijd voor stamppot. Heerlijk! De zomer vind ik geweldig maar als het dan weer langzaam kouder wordt verlang ik naar de gezelligheid van de herfst en de winter. Gezelligheid in huis, de houtkachel en de kaarsen kunnen weer aan. Daarnaast had ik al een tijdje zin om stamppot te maken. 

Ik maakte stamppot witte kool met gehaktballetjes. Simpel, Hollands maar toch erg lekker! Probeer het zelf! 

Wat heb je nodig? (2 pers) 

Stamppot

  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 300 gesneden witte kool
  • 150 ml melk 
  • 30 gr geraspte jonge kaas
  • 30 gr geraspte Cheddar kaas
  • zout en peper 

Gehaktballetjes 

  • 200 gr gehakt 
  • 30 gr paneermeel 
  • 1 ei 
  • Scheut ketjap
  • 1/2 uienpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 gemberpoeder

Jus 

  • 250 ml runderbouillon
  • Scheutje ketjap
  • 2 tl maïzena 
  • klont roomboter

Stamppot witte kool met gehaktballen

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze door midden. Doe de aardappelen in een pan met water en doe de witte kool hierbij. Breng dit aan de kook en laat koken tot de aardappelen gaar zijn. 

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen door elkaar. Draai hier vervolges 6 balletjes van. Verwarm boter in een koekenpan en bak hier de gehaktballen in. Als de gehaktballen rondom aangebakken zijn, voeg je een klontje roomboter toe. Laat de boter smelten en bruin worden. Blus dit daarna af met de bouillon en een scheut ketjap. Meng dit door elkaar met een garde en laat iets inkoken. Voeg daarna de maïzena toe om de jus dikker te maken (maak eerst een papje door de maïzena in een schaaltje te mengen met een beetje water, voeg het daarna toe). 

Giet de aardappelen en de witte kool af en stamp het geheel met een stamppot stamper fijn. Verwarm de melk in de magnetron en voeg dit ook toe aan de stamppot. Voeg vervolgens ook de kaas toe en breng op smaak met zout en peper. 

EET SMAKELIJK!!!!

Reacties
Categorieën